Am văzut deja cum algoritmii inteligenței artificiale (IA) sunt capabili să creeze imagini aproape credibile cu oameni, opere de artă, articole de știri și chiar pokemoni. Însă, acum, o echipă de cercetători a forțat limitele și a dezvăluit un algoritm capabil să genereze întregul cod genetic al unor oameni care, de fapt, nu există.
Folosind un tip de IA numit Generative Adversarial Network (GAN), în care doi algoritmi generează rapid un fel de output, își compară rezultatele cu exemple din viața reală și le perfecționează pe măsură ce le creează, oamenii de știință au reușit să reproducă genomuri umane realistice despre care susțin că sunt identice cu versiunea reală.
Spre deosebire de alte proiecte GAN, echipa de cercetători de la Universitatea Tartu din Estonia și Universitatea Paris-Saclay din Franța care a dezvoltat algoritmul spune că secvențele genetice false au o valoare reală și pot fi un instrument pentru cercetările în domeniul geneticii.
Oamenii de știință mai susțin că aceste coduri de ADN pot ajuta experimentele genetice fără să compromită intimitatea oamenilor reali care ar fi nevoiți să-și predea datele genetice. Noul studiu a fost publicat în jurnalul PLOS Genetics.
„Este interesant, însă nu sunt sigură că există și implicații practice pentru astfel de cercetări momentan. Mare parte din comunitatea științifică încă încearcă să înțeleagă cum funcționează majoritatea genomului. Doar pentru că nu putem distinge din punct de vedere computațional aceste genomuri generate de cele reale nu înseamnă că acestea au păstrat tiparele și domeniile funcționale care sunt importante. Încă există multe aspecte pe care nu le înțelegem”, a explicat Deanna Church, genetician neafiliat cu noile cercetări, citat de Futurism.
Adevărata întrebare este dacă aceste genomuri generate de inteligența artificială pot cu adevărat să „alcătuiască” o secvență genetică umană funcțională.
„Cât despre alcătuirea unui om, nu văd deloc o legătură. E cale lungă de la generarea computerizată a secvențelor genomului până la convertirea acestora într-o celulă umană, cu atât mai puțin un om. Fără îndoială, cercetările sunt interesante, însă eu nu văd o aplicare practică pentru asta în acest moment. Poate că îmi scapă mie ceva”, a mai adăugat Church.
Un algoritm IBM detectează cine va face Alzheimer, doar citind ce scriu oamenii
Un algoritm AI poate ghici dintr-o singură fotografie orientarea politică a unei persoane
Un algoritm poate rezuma un articol într-o singură propoziție
Algoritmii, la fel ca oamenii, pot fi ”păcăliți” de iluziile vizuale